Atskats uz Eiropas Optometrijas un Optikas Akadēmijas (European Academy of Optometry and Optics) rīkoto konferenci

Sagatavoja: Aiga Švede

2023. gada 12.-14. maijā Poznaņā (Polijā) notika ikgadējā Eiropas Optometrijas un Optikas Akadēmijas (EAOO – European Academy of Optometry and Optics) konference. Kopš 2022. gada LOOA ir EAOO biedrs. Polijas Optometrijas un optikas biedrība šogad kopā ar EAOO bija konferences organizatori. Jāpiezīmē, ka katru gadu pasākumu organizējošā valsts mainās. Tā nākamgad (2024. gadā) šī konference būs Helsinkos (Somijā) laikā no 10. līdz 12. maijam.

Nedaudz vispārējās informācijas, lai var saprast konferences mērogu. Konferencē piedalījās 444 dalībnieki no 33 valstīm (skatīt 1. att.).

1. attēls Eiropas Optometrijas un Optikas Akadēmijas konferences dalībnieku sadalījums pa valstīm (PTOO – Polskie Towarzystwo Optometrii i Optyki).

Protams, ka parasti šādos pasākumos dominē uzņemošās valsts speciālisti (Polijas optometristi un optiķi veidoja 45 % no kopējā dalībnieku skaita). Šajā konferencē vienmēr laipni lūgti ir arī studenti. Šoreiz bija 95 studenti, no kuriem 20 bija no Dānijas, 2 no Lielbritānijas, 1 no Spānijas, 4 no Zviedrijas un 68 no Polijas. Neiztikt arī bez sponsoriem un to pārstāvjiem (kopā – 45 pārstāvji un viesi) (skatīt 2. att.). Galvenie sponsori:

  • Platīna: EssilorLuxottica, Hoya
  • Zelta: Bausch + Lomb, CooperVision, Johnson&Johnson Vision
  • Sudraba: amblyoplay, Hayne, Thea
  • Bronza: Alcon, SwissLens, Rodenstock, Visionix, Ursapharm, eaglet eye, Family Optic

2. attēls Eiropas Optometrijas un Optikas Akadēmijas konferences dalībnieku sadalījums pa valstīm (PTOO – Polskie Towarzystwo Optometrii i Optyki).

Pirmajā konferences dienā bija kā ierasts vairākas praktiskās nodarbības – no vienkāršām, kas ietver pamatus, līdz pat specifiskām tēmām:

  • Biomikroskopijas pamati;
  • OCT ābece – kā iegūt un interpretēt rezultātus
  • Binokulārā netiešā oftalmoskopija – teorija un prakse
  • Kā iegūt labu topogrāfijas attēlu
  • Karotenoīdu līmeņa un makulas pigmenta mērījumi acu aprūpē
  • Krāsu redzes defekti un to novērtēšana
  • Retinoskopija: noderīgs rīks perifērās refrakcijas novērtēšanai bērnu ar miopiju izmeklēšanā
  • Acu motorās disfunkcijas – to specifiskums un korekcija
  • Redzes funkciju novērtēšana zīdaiņiem
  • Redzes funkciju novērtēšana mazajiem bērniem (no 3 līdz 6 g.v.)
  • Sklerālo lēcu pielaikošana ar profilometrijas metodi

Nākamajās konferences dienās bija 39 mutiskas prezentācijas vairākās paralēlajās sesijās un 24 stenda referāti. Interesanti, ka šīs konferences ne tikai koncentrējas uz ļoti zinātniskām tēmām, bet arī apskata pamatlietu tēmas, atgādina sen aizmirsto, kā arī paraugās optometristu un optiķu apmācības niansēm un darba uzlabošanas iespējām. Dažas tēmas tīri piemēram:

  • Innovative enabling technologies in optics, optometry and vision science.
  • Digital optometry
  • Eyecare in the changing world: scaling up for impact
  • Influence of binocular vision on academic performance: a multivariate analysis
  • Burnout in optometry: risks and prevention
  • MiYOSMART myopia control spectacle lenses in UK children: 12-month outcomes
  • Evidence-based treatment of myopia
  • Can proper nutrition relieve digital eye strain?
  • The influence of optoemtric visuomotor training on soccer players
  • Clinical cases in posterior segment imaging
  • Role of corneal epithelial thickness mapping in monitoring the effects of overnight orthokeratology
  • Sensory aniseikonia
  • Efficiency of vision relaxation in computer users
  • Headaches: a guide for the optometrist
  • Effects of defocus incorporated multiple segments (DIMS) on reading behaviour of Caucasian children
  • Peripheral retinal refraction – can it help!
  • The impact of the vergence-accommodation conflict during the 30-minute VR session on the parameters of fusional vergence ranges and phoria

Paraugoties uz tēmām, var redzēt, ka katrs var sev iegūt kaut ko interesantu. Bet būtiskākais šādās konferencēs ir citu valstu optometristu un optikas sfēras darbinieku satikšana, savstarpēja komunikācija un labi pavadīts laiks kopā.

No Latvijas mēs bijām šoreiz 5: Aiga Švede, Inese Petroviča, Svetlana Semjonova, Gatis Ikaunieks un Zane Jansone-Langina. Pie tam mēs ne tikai klausījāmies, bet gan bija 2 mutiskas prezentācijas (Inese Petroviča un Svetlana Semjonova) un 2 stenda referāti (Zane Jansone-Langina un Gatis Ikaunieks) (skatīt 3. att.).

.

.

.

3. attēls LOOA biedru dalība EAOO 2023 Poznaņā.

Personīgi man bija liels prieks atkal redzēt lielu pulku ar optometristiem pēc COVID-19 pandēmijas. Pagājušā gada Dublinā organizētā EAOO konferencē bija uz pusi mazāk dalībnieku. Kā arī bija liels prieks redzēt daudz jauniešu. Lai arī daļa tēmu jau bija iepriekš dzirdētas, dažas tēmas mani uzrunāja personīgi. Piemēram prātā palika tēma par profesionālo “izdegšanu”. Pētījumi parāda, ka šī kļūst par visas veselības aprūpes sistēmas problēmu. 2021. gadā žurnālā “Ophthalmic and Physiological Optics” ir publicēts pētījums “The mental health and wellbeing survey of Australian optometristsOptometristu”, kur aptaujāti 505 optometristi. Pētījums parāda, ka “izdegšanas” iespēja ir ļoti augstā līmenī optometristu vidū, salīdzinot ar vispārējo populāciju un citiem veselības aprūpes speciālistiem. Jo īpaši šis risks palielinās, pieaugot optometristu atbildības līmenim. Līdz ar to Latvijā, augot optometristu atbildībai, arī mums jāsāk par to aizdomāties. Kā galvenais prezentācijas secinājums bija, ka optometristi šobrīd nav sagatavoti tam, kā pasargāt sevi no “izdegšanas”. Līdz ar to šis jautājums ir jāiekļauj optometristu izglītības programmās, kā arī profesionālajām asociācijām regulāri ieteikts organizēt seminārus, lai iepazīstinātu optometristus ar jaunākajām tendencēm un pieejām šajā jautājumā.

Noslēgumā manas pārdomas, kāpēc vērts šādas konferences apmeklēt?

  • Te ir tēmas, kas ir saistošas ne tikai optometristiem, bet arī optiķiem.
  • Tā ir iespēja uzlabot praktiskās zināšanas kādā no praktiskajām nodarbībām. Patiesībā praktisko nodarbību saturs parāda, ka te arī mēs varam daudz ko dot plašajai Eiropas optometristu saimei – mums ir labs praktiskais pamats un arī mēs varam piedāvāt dažādas praktiskās nodarbības, daloties ar savām zināšanām un prasmēm ar citu valstu optometristiem.
  • Iespēja iepazīties ar optometristiem no dažādām valstīm, viņu darba specifiku – atšķirībām un līdzībām, kas ļauj paraudzīties uz optometrista darbu no dažādiem skata punktiem.

Aiga Švede

Dažas atziņas no kolēģiem, kas jau kārtējo reizi piedalījās šajās konferencēs

EAOO 2023 konferencē vairākas no sesijām bija saistītas ar tuvredzību un tās attīstības kavēšanu. Bija arī atsevišķi referāti par dažādām miopijas kontroles briļļu lēcām, ko piedāvā tādas kompānijas kā Essilor, Hoya un Rodenstock. Šīs lēcas mazina perifēro defokusu, tādejādi kavējot miopijas attīstību. Kā nevēlams efekts šīm miopijas kontroles lēcām ir nedaudz miglaināka redze perifērijā. Rodas jautājums, kā šis perifērais defokuss ietekmē acu kustības un vai tas netraucē lasīšanai? Par šiem jautājumiem ir veikts pētījums un tā rezultātus konferencē prezentēja Montani Giancarlo no Salento universitātes Itālijā. Viņš bija novērtējis lasīšanas ātrumu 7 līdz 12 gadu veciem bērniem ar miopijas kontroles briļļu lēcām un parastām monofokālām lēcām. Rezultāti bija nedaudz pārsteidzoši, jo lasīšanas ātrums bija būtiski lielāks ar miopijas kontroles nekā parastām lēcām. Kā iemesls tam varētu būt tas, ka perifērais defokuss  var palīdzēt stabilizēt fiksāciju un/vai uzlabo akomodācijas darbību. Lai pārliecinātos par šo pieņēmumu pareizību, ir jāgaida nākamie pētījumi.

Konferencē īpaši vērtīgi bija referāti, kuros speciālisti dalījās zināšanās par kādu specifisku tematu. Man noderīga bija Dinah Paritzky (Izraēla) prezentācija par galvassāpēm, īpaši par migrēnu. Ir zināms, ka pirms migrēnas var veidoties aura, kura parasti ilgst līdz 1 stundai, retos gadījumos tā var būt ilgāka. Dažkārt cilvēki ilgstošas izmaiņas redzes laukā, piemēram, nelielus redzes lauka izkritumus, arī var maldīgi uzskatīt par auru. Šādos gadījumos cilvēks noteikti ir jānosūta uz papildu pārbaudēm, jo ir jāpārliecinās, vai, piemēram, smadzenēs nav izveidojies audzējs.

Konferencē vēl bija vairāki noderīgi referāti, kurus šeit nepieminu – plus briļļu izrakstīšanas kritēriji bērniem, izekonisko lēcu piemeklēšana pacientiem ar sensoro (neirālo) anizeikoniju u.c. Kopumā konference patika un, ja būs iespēja, to apmeklēšu arī nākotnē.

Gatis Ikaunieks

.

EAOO apmeklēju otro reizi klātienē un varu teikt, ka programma ir aktuāla un interesanta praktizējošam optometristam. Tēmas nav abstrakti zinātniskas, bet tieši koncentrētas uz ikdienas optometrista nepieciešamajām lietām, padarot konferenci ļoti piesātinātu. Šī ir mana mīļākā optometrijas konference, jo iegūtās zināšanas ir neatsveramas. Apmeklējot šo konferenci pārliecinos, ka Latvijas optometrijas līmenis ir augsts un mums EAOO ir jābūt un jāatgādina par sevi. Pagājušo gad bijām divas, nu jau pieci. Šogad apmeklēju meistarklasi par defokusa mērīšanu, kur galvenā atziņa bija, ka ne visām miopiskām acīm ir miopisks defokuss. Ja pacientam ir novērojams hipermetropisks defokuss, tad primārā ārstēšana būtu atropīns un pilna tāluma korekcija, ne perifokālās brilles.  Meistarklasē mūs apmācīja to mērīt, izmantojot retinsokopiju un izgājām cauri, kā iegūtos mērījumus pielietot ikdienas praksē, kontrolējot miopiskus bērnus. Seminārs bija aizraujošs. Iegūtās zināšanas ieviesīšu arī darbā universitātē un  topošie optometristi pabeidzot universitāti, būs zinoši kā to nomērīt.

Zane Jansone-Langina

.

Šeit lejupielādējams informatīvais materiāls ar EAOO prezidentes Lilianas Stankovas atziņām par šo konferenci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *