Par ārstniecības iestāžu reģistrēšanu optikās

Šobrīd esam situācijā, kad ir kritiski saasinājies optiku reģistrēšanas jautājums. Tā kā optometrists kopš 2020. gada ir ārstniecības persona, tad, atbilstoši Ārstniecības likumam, mēs drīkstam strādāt tikai ārstniecības iestādēs. Jau no ziņām medijos (Panorāmas sižetsziņa Veselības ministrijas mājas lapā) spējāt nojaust, ka šobrīd viens no Veselības inspekcijas aizrādījumiem SIA “Briļļu nams” Fielmann optikas filiālēs arī bija saistīts ar šo reģistrācijas jautājumu. Diemžēl daudzi dažādu optikas uzņēmumu pieteikumi ārstniecības iestādes reģistrācijai līdz šim nav apstiprināti, norādot uz Ministru Kabineta noteikumu Nr. 60 punktiem, kas praktiski nav izpildāmi. Lai arī LOOA kopā ar optikas nozares darba devējiem optikas uz šīm problēmām jau gadiem ir norādījusi dažādām institūcijām, darbs pie šī jautājuma atrisināšanas turpinās. Pateicoties biedru iniciatīvai un atbalstam, LOOA 30.08.2024. iesniedza Veselības ministrijai priekšlikumu par Optiku darbības noteikumiem. 14.10.2024. esam saņēmuši pozitīvu atbildi, ka šie noteikumi tiks izskatīti un ir nozīmīgi optiku darbības noregulēšanai. 

Pēc tikšanās ar Veselības ministru Hosamu Abu Meri ir iegūts ministra atbalsts, ka jautājums par optikas reģistrēšanu kā ārstniecības iestādi ir neatliekams un jāatrisina tuvākajā laikā. Tādēļ šobrīd ir uzdots mēneša laikā nonākt pie gala risinājuma, sakārtojot likumdošanā optiku reģistrācijas jautājumu. Šī jautājuma risināšanai ir izveidota mikrogrupa, kurā ir pārstāvēta Veselības ministrija, LOOA un optikas uzņēmumu pārstāvji. Optiku pārstāvjiem, lūdzu, sazināties ar Kristīni Detkovu (kristine.detkova@gmail.com), lai pievienotos šai grupai, vai uzzinātu par grupas darbības rezultātiem. Mēs centīsimies biedrus informēt par procesa norisi un iznākumu. Bet šobrīd ministra uzstādījums ir, ka mums ir būtiski sniegt kvalitatīvus optometrista un optiku pakalpojumus, ievērojot visu saistošo likumdošanu (Ārstniecības likumsPatērētāju tiesību aizsardzības likumsMK noteikumi Nr. 617 “Noteikumi par ārstniecības personu un studējošo, kuri apgūst medicīniskās izglītības programmas, kompetenci ārstniecībā un šo personu teorētisko un praktisko zināšanu apjomu”Profesijas standartiMK noteikumi nr. 461 “Medicīnisko ierīču noteikumi”). Atkāpe ir iespējama tikai attiecībā uz ārstniecības iestādes statusu, līdz pilnīgai jautājuma atrisināšanai.
No savas puses varu tikai nomierināt, ka agri vai vēlu šis jautājums tiks atrisināts. Optometristi ir būtiska Latvijas iedzīvotāju redzes aprūpes sastāvdaļa, mēs esam un turpināsim būt vieni no labākajiem optometristiem Eiropā.

Cieņā
LOOA prezidente 

Aiga Švede

Foto: LR Veselības ministrija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *